KFUM Uppsala KFUM Uppsala

Translate

Om trampolin

KFUM Uppsala Trampolin 

 

KFUM Uppsala Trampolin bildades redan 1973 och har bedrivit en mycket uppskattad verksamhet i över 40 år för barn och ungdomar. Vi fokuserar på en breddverksamhet där alla är välkomna och arbetar för att erbjuda en tävlingsfri zon där barn och ungdomar blir bekräftade för vem de är och inte vad de gör.

Vi tränar tillsammans i Valsätraskolans idrottshall och ni väljer själv om ni vill hoppa en eller två gånger i veckan (vid mån av plats). Träningen fokuserar på att ha roligt i gruppen, samtidigt som vi bygger upp kondition, koordination och smidighet utifrån just Din förmåga.

Vi har grupper för barn och ungdomar från 7 år, både killar och tjejer, allt från nybörjare till mer avancerade hoppare. På varje träningstid tränar tre grupper med åtta hoppare i varje under två timmar. Varje grupp har minst en utbildad ledare. Vi har även en grupp för barn med särskilda behov.

 

Vad är trampolin?

Trampolin är en olympisk OS-gren sedan år 2000 och en utmärkt träningsform. På trampolinen tränas både balans, koordination, smidighet, kondition och styrka. Visste ni att 20 minuters hoppning på en studsmatta motsvarar ungefär 6 km joggning?

Ursprunget till dagens trampoliner kommer från cirkusvärlden. Redan i slutet av 1700-talet utförde cirkusartister konster på sviktbrädor. Dessa blev större och fjädrades, och så småningom började de likna dagens trampoliner. Idag är sporten utspridd i hela världen och i Sverige finns ett tjugotal aktiva klubbar.

Många tror att trampolin är en farlig sport men faktum är att skaderisken är väldigt liten. En undersökning som gjorde på 80-talet i Danmark visar att genomsnittet av antal skadade ligger på 11 av 1000, vilket kan jämföras 38 för basket och 25 för handboll.

Trampoliner används inte bara av själva trampolinsporten utan också som ett komplement för gymnaster, simhoppare, dansare, konståkare och freestylehoppare. Idag har också många en betydligt mindre trampolin hemma – de populära trädgårdsstudsmattorna. Trampolin är en varierande sport med ständigt nya mål och upplevelser vilket driver hopparen att fortsätta för att hela tiden testa gränserna.