Våra verksamheter

Naginata

Naginata

Naginata är benämningen på ett gammalt japanskt vapen bestående av en vass böjd klinga fäst på en lång stav. Naginata dyker först upp i litteraturen år 934 i en kinesisk-japansk ordbok. Man spekulerar om vapnet utvecklats ur teboku eller om man bara experimenterat med ett svärd fäst på ett avbrutet spjut för att bekämpa kavalleri. Vapnet var mycket populärt under tusentalet. Vid den här tiden blev vapnet kraftigare, bättre balanserat samt smitt som ett japanskt samuraisvärd katana.

Den form av naginata som tränas idag är huvudsakligen Atarashii Naginata sk ”ny naginata”. Den är baserad på den form av naginata som utvecklades under 40-talet och som förbjöds i och med krigsslutet

Läs mer

Vindsurfing

Vindsurfing

Uppsala Vindsurfingklubb ingår i KFUM Uppsala och verkar för främjandet av främst vindsurfing, men även för andra icke motordrivna vattensporter så som SUP, kite- och issurfing. Syftet med verksamheten är att klubben skall vara en naturlig samlingspunkt för Uppsalas utövare av vindsurfing, samt för att verka för sportens utveckling och tillväxt. För att uppnå detta så anordnar UVK varje säsong surfresor, träningskvällar, nybörjarkurser, klubbmästerskap och även sociala tillställningar. Dessutom erbjuder vi våra medlemmar att använda klubbens vindsurfingutrustningar för att du som är nybörjare kan lära dig de första stegen på våra låneutrustningar!

Läs mer

Gottsunda fritidsgård

Gottsunda fritidsgård

Gottsunda fritidsgård är en trygg plats där ungdomar kan syssla med sport, utflykter, pyssel, dans, film med mera. Vi har andra grupper och aktiviteter man kan delta i eller starta upp vid intresse. Gottsunda fritidsgård har även tillgång till Alnäs frilufsgård där man kan prova på höghöjdsbana eller klättervägg.

Läs mer

Survival

Survival

KFUM Uppsala Survival IF är en idrottsförening som utövar den Nederländska sporten ”Survival” som är en variant av hinderbaneträning eller det som många kalla OCR. I sporten survival så kämpar du mot naturens element och en bred variation av naturliga och skapade hinder. De fysiska hindren brukar utgöras av repklättring, klättring i uppspända nät och banorna passerar såväl genom skogs- som stadsmiljö. På vår hinderbana övar vi på de vanligaste hinderna man stöter på under ett så kallat survival-lopp.

Läs mer

Aikido

Aikido

Aikido utvecklades under 1900-talet. I aikido tränas försvarstekniker och syftet med träningen kan vara både självförsvar och att uppnå harmoni och smidighet, att öva koncentration och styrka – fysisk såväl som mental. Aikidon skiljer sig från andra idrotter genom att den inte innehåller något tävlingsmoment.

KFUK-KFUM Uppsala Aikidoklubb är i dag en av landets äldsta och största aikidoklubbar, med över 200 medlemmar, flera högt graderade instruktörer och en omfattande barn- och ungdomsverksamhet.

Läs mer

Iaido

Iaido

Iaido är en traditionell japansk kampkonst där man lär sig att dra och hantera det japanska svärdet (katana). Karaktäristiskt för Iaido är att utövaren drar svärdet ur baljan och hugger i en och samma rörelse. Den Iaido vi tränar idag har sina rötter i samurajernas stridskonster, men har under århundraden utvecklats till en helt fredlig aktivitet där fokus ligger på personlig utveckling (både fysiskt och mentalt). Ordet Iaido skrivs på japanska med tre kanji-tecken (i) (ai) (do), och brukar översättas ungefär ”vägen till att finnas och mötas”. I träningen strävar man efter att vara närvarande i nuet och att blixtsnabbt kunna anpassa sinne och kropp till varje situation genom att vara lugn och fokuserad.

Läs mer

Klättring

Klättring

KFUM Uppsalas klättringsverksamhet startades 2017 och bedriver idag en uppskattad verksamhet för barn och unga. Vi arbetar för att erbjuda en aktivitet där alla blir bekräftade för vem de är och inte vad de gör.

Begreppet klättring omfattar många olika varianter (discipliner). Några exempel på olika discipliner är klippklättring, isklättring, alpin klättring och inomhusklättring. Vi fokuserar på inomhusklättring, utomhusklättring, bouldering och klippklättring. Hos oss lär sig alla att säkra själva.

Läs mer

E-sport

E-sport

KFUM Uppsalas e-sportsverksamhet startades våren 2020 och bedriver idag en uppskattad verksamhet för barn och unga. Vårt fokus ligger på spelandet, fysisk aktivitet samt prat om hälsosamt spelande. Vi arbetar också för att erbjuda en aktivitet där alla blir bekräftade för vem de är och inte vad de gör.

Begreppet ”e-sport” är en förkortning för ”elektronisk sport” vilket är ett samlingsnamn för alla spel i virtuell miljö. Det vara allt från TV-spel till Augmented Reality (AR) till mobilspel och Virtual Reality (VR). E-sport är den snabbast växande sporten i världen!

Läs mer

Gottsunda fritidsklubb

Gottsunda fritidsklubb

En spännande mötesplats för dig som går i årskurs 4–6 och gillar sport, utflykter, pyssel, dans, film med mera. KFUM:s fritidsklubb är öppen fritidsverksamhet där barnen tillsammans med föräldrarna bestämmer vilka dagar, tider och aktiviteter man vill delta i.

Fritidsklubben arbetar för att alla barn i närområdet ska
ges möjlighet till en trygg, rolig och stimulerande fritid.
Vi erbjuder idrottsaktiviteter, bakning, skapande verksamhet och möjlighet till hjälp med läxläsning.

Läs mer

Alnäs

Alnäs

KFUM Uppsalas friluftsgård Alnäs ligger naturskönt vid Mälaren en mil från centrala Uppsala och har bjudit till nöje sedan 1906. Se solen glittra i vattnet och ta del av den mångfald av aktiviteter som Alnäs kan erbjuda. Vi har lång erfarenhet av att skräddarsy program efter våra besökares önskemål och behov. Under sommaren bedriver vi Sveriges största dagsläger för barn och unga. På för- och eftersäsong tar vi emot allt från skolklasser som sover över till företag som anordnar konferenser.

Läs mer

Kendo

Kendo

Kendo är en kampsport med mycket gamla anor. Ursprunget är samurajens stridskonst med det japanska svärdet. Idag är kendo en modern sport som lämpar sig väl för den som vill få bättre kondition. Kampmomentet ger spänning och är den viktiga drivkraft som sporrar oss till att ständigt vilja förbättra våra tekniker och öka vår kunskap om kendo.

Läs mer

Leoparden

Leoparden

Kulturhuset Leoparden är ett kulturhus för ungdomar med kulturlängtan. Fokus ligger på bildkonst och drama samt det trygga, likabehandlande rummet. Leoparden driver ett DIY-galleri, en ateljé och ett eko-café. På Leoparden arrangeras workshops, utställningar, föreläsningar, livepodd och väldigt mycket mer.

Läs mer

Trampolin

Trampolin

KFUM Uppsala Trampolin bildades redan 1973 och har bedrivit en mycket uppskattad verksamhet i över 40 år för barn och ungdomar. Vi fokuserar på en breddverksamhet där alla är välkomna och arbetar för att erbjuda en tävlingsfri zon där barn och ungdomar blir bekräftade för vem de är och inte vad de gör. Träningen fokuserar på att ha roligt i gruppen, samtidigt som vi bygger upp kondition, koordination och smidighet utifrån just Din förmåga.

Trampolin är en utmärkt träningsform där både balans, koordination, smidighet, kondition och styrka tränas. Det är också en varierande sport med ständigt nya mål och upplevelser vilket driver hopparen att fortsätta för att hela tiden testa gränserna.

Läs mer

Parkour

Parkour

Parkour är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen på ett smidigt och kontrollerat sätt för att kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen, med enbart kroppen som hjälpmedel. Parkour innehåller rörelser som hopp och rullar samt andra olika tekniker för att forcera hinder samt övningar för att testa fysisk och mental styrka hos utövaren. Barn och ungdomar lockas till parkour för att det är en bra, rolig och allsidig träning samt för den kroppsliga utmaningen, det lekfulla kreativa tillvägagångssättet/n, önskan att utvecklas och inte minst passionen för träningen. Vi testar gränser, övervinner mentala spärrar och trivs oerhört bra med gemenskapen. Parkour är en bra träningsform för dig som vill träna upp kondition, balans, smidighet och koordination.

Läs mer

Kontakt:
Telefon: 018 – 15 63 00
E-post: kansli@kfumuppsala.se
Svartbäcksgatan 20
753 32 Uppsala